Nutri2Cycle H2020 projekt

Transition towards a more carbon and nutrient efficient agriculture in Europe (Átmenet egy hatékonyabb szén és tápanyag hasznosító európai mezőgazdaságra)

 

A NUTRI2CYCLE projekt a mezőgazdasági szén és tápanyag gazdálkodás területén egy integrált megközelítést alkalmaz, amely lehetővé teszi az átmenetet a jelenlegi alacsony hatékonyságú (optimális szint alatti) európai mezőgazdálkodásról a következő generációs mezőgazdasági gyakorlatokra, amely a szerves szénforrások és tápanyagok hatékony felhasználását teszi lehetővé. A projekt olyan korábbi európai és nemzeti projektekre támaszkodik, amelyekben a konzorciumpartnerek aktívan részt vettek. A projekt koncepció alapja, hogy a tápanyagok felhasználásának hatékonysága jelentős mértékben javítható a gazdaságokban alkalmazható integrált gyakorlatokkal és rendszerekkel, amelyhez az állattenyésztés és a növénytermesztés folyamati közötti nagyobb mértékű összekapcsolódás szükséges. A folyamatok hatékonyabb összekapcsolása növeli a szénnek talajba való visszatérési lehetőségét, valamint csökkenti az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását is, mivel elkerüli, illetve csökkenti azokat, továbbá növelni képes a gazdaságok energia hatékonyságát is. A NUTRI2CYCLE projekt célja 1) a különböző gazdálkodási rendszerekben összehasonlítani a tápanyag- szén és ÜHG áramlást, 2) innovatív eszköztárt javasolni az áramlások értékelésére, 3) támogatni a projekt területén működő EIP AGRI operatív csoportok javaslatait és technológiát, 4) optimalizálni ezen javaslatokat és technológiákat, felhasználásra bocsátani a projekt eszköztárát, 5) prototípusokkal és bemutatóanyagokkal megismertetni a leghatékonyabb eljárásokat és végül a helyi/regionális szinten nyert tapasztalatok alapján a NUTRI2CYCLE projekt keretében stratégiai szcenáriókat kidolgozni, annak érdekében, hogy felmérjék azok európai szintű hasznosíthatóságát. A projekt a tápanyag gazdálkodás és újrahasznosítás területén dolgozó szakértőket csoportosítja. Az együttműködés a tápanyagok újra hasznosítása célját szolgáló EIP AGRI fókusz csoportban gyökerezik, ahol a szakértők szorosan együttműködtek az egyes országok EIP AGRI tematikus operatív csoportjaival. A hatékonyabb tápanyag gazdálkodás figyelembe veszi a tápanyagláncban résztvevő minden szereplőt, ezáltal a NUTRI2CYCLE növeli a szén- nitrogén és foszforlánc zárását és javítani fogja az európai mezőgazdasági rendszerek általános innovatív és fenntarthatósági kapacitását.

 

Projekt partnerek

 

1.

UNIVERSITEIT GENT (UGent) (koordinátor)

Belgium

2.

UNIVERSITA DEGLI STUDI DI MILANO (UMIL)

Olaszország

3.

POLITECHNIKA CZESTOCHOWSKA (PCz)

Lengyelország

4.

UNITED EXPERTS (UE)

Belgium

5.

FUNDACION CARTIF (CARTIF)

Spanyolország

6.

JOHANN HEINRICH VON THUENEN-INSTITUT, BUNDESFORSCHUNGSINSTITUT FUER LAENDLICHE RAEUME, WALD UND FISCHEREI (THUENEN)

Németország

7.

SOLTUB TRADE AND SERVICE PROVIDING LIMITED LIABILTY (SOLTUB)

Magyarország

8.

STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)

Hollandia

9.

INSTÍTUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA (ISA)

Portugália

10.

KOBENHAVNS UNIVERSITET (UCPH)

Dánia

11.

TERRA HUMANA TISZTA TECHNOLOGIAKATFEJLESZTO TERVEZO ES KIVITELEZO KFT (TERRA)

Magyarország

12.

CHAMBRE DEPARTEMENTALE D AGRICULTURE (CA17)

Franciaország

13.

ZUIDELIJKE LAND- EN TUINBOUWORGANISATIE VERENIGING (ZLTO

Hollandia

14.

INSTITUT DE RECERCA I TECNOLOGIA AGROALIMENTARIES (IRTA)

Spanyolország

15.

TEAGASC - AGRICULTURE AND FOOD DEVELOPMENT AUTHORITY (TEAGASC)

Irország

16.

EUROPEAN BIOGAS ASSOCIATION (EBA)

Belgium

17.

IPS KONZALTING DOO ZA POSLOVNE USLUGE (IPS Konzalting)

Horvátország

18.

INAGRO, PROVINCIAAL EXTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP IN PRIVAATRECHTELIJKE VORM VZW (INAGRO)

Belgium

19.

CONSORZIO ITALBIOTEC (ITALBIOTEC)

Olaszország

 

A projek az Európai Bizottság SFS-30-2017 "Closing loops at farm and regional levels to mitigate GHG emissions and environmental contamination - focus on carbon, nitrogen and phosphorus cycling in agro-ecosystems" pályázati felhívására került beadásra.

 

A projekt futamideje: 2018. október- 2020 október.

 

Kapcsolodó projektek


RENU2FARM http://www.nweurope.eu/projects/project-search/renu2farm-nutrient-recycling-from-pilot-production-to-farms-and-fields/

SYSTEMIC https://systemicproject.eu/

CIRCULAR AGRONOMICS https://www.circularagronomics.eu/the-project/

NUTRIMAN https://cordis.europa.eu/project/rcn/218587_en.html

PHOS4YOU http://www.nweurope.eu/projects/project-search/phos4you-phosphorus-recovery-from-waste-water-for-your-life/

További projektek találhatók a BIOREFINE CLUSTER honlapján www.biorefine.eu

 

Kapcsolódó kezdeményezések

European Sustainable Nutrient Initiative(ESNI)   www.biorefine.eu/esni-2019

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under gran agreement No 773682.